savanyúk-készítése, befőzése


"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám féltve őrzött régi receptje, más részük pedig újfajta, modern, de kipróbált készítmények receptje, sokuk a saját kísérletezésem eredménye. Receptkönyvem írásakor két dologra törekedtem: egyrészt a kiskerttulajdonosokra való tekintettel igyekeztem a kertben megtermő gyümölcsök és zöldségek tartósításának módját megadni, másrészt figyelembe vettem, hogy manapság semmi sem olcsó. Tehát amit csak lehet, érdemes ehetővé és eltarthatóvá tenni. Könyvem segítséget ad ahhoz, hogy a hétköznapi nyersanyagokat ünnepi csemegévé vagy kiegészítő fogássá varázsoljuk."

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és hasznos konyhai elfoglaltság. Hiszen ma már a kamratöltögetés nem 20-30 kg-nyi gyümölccsel, zöldséggel való birkózást, hatalmas edények emelgetését jelenti, hanem kreatív alkotó munkát, amihez elég csupán 2-3 kg eltennivaló. A hangsúly a technikán, a különleges összetevőkön és az érdekes fűszerezésen, nem pedig a mennyiségen van.
A könyv receptjei kisebb adagok befőzésére buzdítanak kezdő és haladó háziasszonyt, garantálva, hogy a siker nem marad el.

Nincsenek megjegyzések: