jótékony-zöldségek



ZÖLDSÉG FÉLÉK


A brokkoli
Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint tartalmaz. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli nemcsak vitaminokkal és ásványokkal telített, hanem – a legújabb kutatások szerint – a gyomorrák ellen is hat. Ugyanis az az összetevő, mely a brokkoli jellegzetes ízét adja, megöli azt a Heliobacter pylori-nak nevezett baktériumot, mely a gyomorban élve rákosodást okoz.

A cékla
vérképző hatású, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. A cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot. Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.


A fokhagyma

gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedés gátló tulajdonságát kell kiemelni. Értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is van, ami különösen a szem, a láb és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Az érfalak rugalmasságát fokozza a fokhagyma, mivel a benne levő germánium helyreállítja, erősíti a szívet és az érrendszert.Mindemellett jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire és hasznos lehet azok számára, akik emiatt szenvednek puffadástól, felfúvódástól. Segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. Serkenti a szívműködést, egyes alkotóelemei lassítják a szapora szívműködést, oldja szív koszorúereinek görcsét, aminek következtében javul szívizom vérellátottsága, nő a szív teljesítőképessége. Hatásos a különböző baktériumok, vírusok és bélfertőzések leküzdésében, csökkenti a menstruációs görcsöket, a bél- és gyomorbajokat. Prosztatarák kialakulásának megelőzésében is jótékony.
A fehér káposzta
 A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagymennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere. A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére. A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre. A fehér káposzta rákellenes hatását vizsgálva a legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos - kelés, - fekély gyógyításában értek el. Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké. Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére. A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta. A káposzta hatására lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elõsegítő baktériumok száma. Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk káposztát.

A kelkáposzta
remek csonterősítő. Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre.
A növényben nagy mennyiségű béta-karotint találunk.
Ez lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét.
Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását
E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Ha a B-vitaminhoz csatlakozik még egy-két ásvány (mint a magnézium és a mangán), akkor többszöri fogyasztás után kiegyensúlyozott személyiségnek érezzük magunkat.

A paradicsom
fogyasztása igen csak elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését.
Tartalmának köszönhetően megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk.
Nemcsak kellemes ízű, de nagyon jó hatással van az egész testre, leginkább a májra.
Hatással van a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését.
A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhető,
hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére.
A vitamin tartalmának köszönhető,
hogy rendkívül jól hat a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában.
Hatékonyan közreműködik továbbá az ibolyántúli sugarak által tett rombolások gyógyításában.
Az egyik legjobb tulajdonsága a paradicsomnak, hogy szinte a sír széléről hozza vissza a májat.
Ez részben A vitamin tartalmának köszönhető, vértisztító képességének és még számos hasznos anyagnak, amit tartalmaz. A paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is hat a test tisztítására.
Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul.
 A paradicsomban jelen levő A, C és E vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök pusztító munkájától.
A sárgarépa
tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B provitamin komplex, C, E, G és K vitaminokat. Nagy mennyiségben található benne béta-karotin, amelynek fontos szerepe jut az emberi szervezetben, a zsírban oldódó A és D vitamin képződésében. Gyógyhatását tekintve, gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében játszik létfontosságú szerepet. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehézfémek raktározása is a máj feladat. A máj leterhelésének következtében a fémek a sejtek közé is bejutnak. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra, általánosságban a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítólag. Az emésztésben hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék munkáját és ezáltal a hasnyálmirigy működését is. 

A spenót (paraj)
gazdag ballasztanyagokban, A-, E-, B6-, C- és K-vitaminban, folsavban, vasban, káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, jódban és fluorban. Tartalmaz még fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, nátriumot, B1-, B2-vitamint és niacint is. A spenótot javasolják fogyasztani egyes bőrproblémák, cukorbaj, fekélyek, fertőzések, magas vérnyomás, keringési rendellenességek, vérszegénység esetén.
Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. További előnye, hogy jó folsavforrás, így terhes nők étrendjéhez is hozzátartozik, mivel segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességet. A spenót sok káliumot tartalmaz, amely pedig bizonyítottan igen fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.

A zeller
káliumban igen gazdag, szerves formában kötött, könnyen felszívódó nátrium magas koncentrációban található benne, ezen kívül kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort tartalmaz, a vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6, C-, E-, és K vitamint valamint különféle szénhidrátokat tartalmaz.
Jótékony hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára, a helytelen táplálkozás miatt kialakuló elsavasodást gátolja, illetve a normális bázikus irányba tolja el, ezért jótékony hatású reumatikus és artériás megbetegedésekben is. Emésztést serkentő és segítő hatása közismert.

A petrezselyem
egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására (lúgosító hatása van a savas vérre), és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen. Tisztítja a vízhólyagot és a veséket. Serkenti a természetes szex hormonok képződését a szervezetben és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a folyást. Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos ingerekre. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megszűntetni az inzulin érzékenységét, késleltetik a cukorbaj kialakulását. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak, ezért fokozza a test ellenálló képességét, bármely betegséggel szemben. A petrezselyem olyan anyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérkötődést.

Nincsenek megjegyzések: