Dr.Oetker/-tanácsok

Lekvárral vagy dzsemmel a tejszínes, krémes süteményeket igazán látványosan és egyszerűen díszíthetjük.
Díszítés lekvárral


Dekoráció motívumokkal:

A tortát vonjuk be krémmel, majd egy kiszúróformát (szív, csillag, stb.) enyhén nyomjuk bele a még puha krémbe. A kiszúróforma által ejtett kontúrt erősítsük meg (pl. húzzuk át egy hurkapálcikával). A lekvárt töltsük tortadíszítőbe, majd miután a krém megdermedt, a kontúrt töltsük meg a lekvárral.
Díszítés lekvárral


Pókháló:

Töltsük a lekvárt tortadíszítő zsákba. Spirális vagy körkörös mozdulatokkal vigyük fel a krémre. Hurkapálcika vagy egy hegyes kés segítségével a belső körtől kiindulva a csíkokat a torta széle felé húzzuk el. Fontos, hogy a kést vagy a pálcikát minden minta megrajzolása után tisztítsuk meg, hogy a minta ne mosódjon el.
Díszítés lekvárral


Csíkozás:

A lekvárral hosszanti irányban rajzoljunk vékony csíkokat. Hurkapálcika segítségével a csíkokat húzzuk el. A pálcikát minden minta megrajzolása után tisztítsuk meg.
Díszítés lekvárral

Az aprósütemények díszítésénél fontos, hogy azokat sütést követően egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.


Cukormáz készítése:

A porcukrot átszitáljuk, és fokozatosan annyi folyadékot adunk hozzá, hogy egy sima, sűrű mázat kapjunk. A folyadék lehet: víz, tea, likőr, bor, gyümölcslé. A színes folyadékok, mint pl. a vörösbor nemcsak aromát, hanem enyhe rózsaszín tónust is kölcsönöz a máznak. Egy erősebb színhatás eléréséhez használjunk ételfestéket.
Az aprósütemény vonjuk be cukormázzal, majd azonnal még a máz megszilárdulása előtt díszítsük színes dekor gyöngyökkel (Dr. Oetker Princess Lillifee dekor termékei), tortadarával (Dr. Oetker Decor Tortadara barna és színes), csokireszelékkel, csokoládédrazsékkal, kávészemmel, szárított gyümölcsökkel, olajos magvakkal.
Miután a cukormáz megszilárdult, jól záródó dobozban, száraz, hűvös helyen hosszú ideig tárolhatjuk a süteményeket.
Díszes aprósütemények


Dekoráció két szín felhasználásával:

A sűrű cukormázat hígítsuk kevés lekvár hozzáadásával. Keverjük sima mázzá, és töltsük nyomózsákba. Az aprósütiket egyenként vonjuk be cukormázzal, majd közepükbe nyomjunk két hosszanti irányú lekváros mázcsíkot, melyeket egy gyufaszál segítségével tetszőleges mintává húzunk szét. Végül hagyjuk a mázat megszilárdulni.
A fehér cukormázból tegyünk félre egy kisebb mennyiséget, és töltsük nyomózsákba. A maradék mázhoz adjunk piros ételfestéket, vonjuk be vele a sütiket, úgy, hogy a sütemény széleit hagyjuk szabadon. Végül a széleket vonjuk be a fehér cukormázzal.
Díszes aprósütemények


Csokoládémáz készítése:

Fehér és étcsokoládét egymástól elkülönítve gőz felet megolvasztjuk. A csokis kekszekre a fehér csokoládémázból tetszőleges mintákat rajzolunk, majd a folyamatot megismételjük fordítva is. Majd a csokoládémázat hagyjuk megszilárdulni.
Díszes aprósütemények


Fekete-fehér kekszek:

Készítsünk két adag linzertésztát, egy világos és egy sötét (kakaós) változatot. Mind a világos, mind a sötét tésztát egyenként formázzuk hengerré. A hengereket enyhén lisztezett munkalapon egymás mellé helyezzük. Enyhén nyomjuk össze, majd nyújtsuk 2 mm vékony tésztává. Kiszúróformákkal különbözőmotívumokat szaggassunk hosszában, ferdén, vízszintesen, úgy, hogy, a sötét és a világos tészta mindig más–más arányban kerüljön a formába. A sötét és a világos tésztamaradékot egymástól elkülönítve újra összegyúrjuk, és a fenti folyamatot addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
A motívumokat a tepsibe helyezzük, és a süteményt megsütjük. Sütés után a kekszeket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Díszes aprósütemények


Nincsenek megjegyzések: