zöldséges-húsos-ételek

Zöldséggel rakott padlizsán


Hozzávalók:

 
2 közepes padlizsán
(egyenként kb. 40 deka)
2-3 evokanál olaj
1 vöröshagyma
5 dkg vaj
15 dkg csiperkegomba
1 kisebb édesköménygumó (kb. 30 dkg)
10 dkg füstölt sonka
1 mokkáskanál só
1 púpozott evokanál liszt
2 dl tejszín
1 mokkáskanál chili- vagy paprikakrém
a tetejére:
10 dkg reszelt sajt

A padlizsánokat megmossuk,
leszárogatjuk és hosszában kettévágjuk.
A feleket - vágott oldalukra fordítva –
az olajon 4-5 percig sütjük.
Kissé hülni hagyjuk,
majd belsejüket kikaparjuk és fölaprítjuk.
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk,
és kis lángon a vajon megfonnyasztjuk.
Közben a gombát meg az édesköményt megtisztítjuk,
körömnyi kockákra daraboljuk és a kivájt padlizsánnal
együtt a hagymára szórjuk.
Nagy lángon 4-5 percig pirítjuk,
végül a csíkokra metélt sonkát is belekeverjük.
Megsózzuk, a liszttel meghintjük, még 1 percig tovább sütjük,
majd a tejszínt ráöntjük, kevergetve 1-2 percig forraljuk,
ezalatt jól besurusödik. Az eros paprikakrémmel tüzesítjük,
majd a padlizsánok üregébe töltjük. A reszelt sajttal meghintjük,
és elomelegített sütoben, nagy lánggal
(220 °C; légkeveréses sütoben 200 °C) 15 percig sütjük.
Elkészítési ido: 1 óra 10 perc.

Fűszeres rakott burgonya

Hozzávalók:

40 dkg darált sertéshús
1 kis doboz paradicsompüré
5 dkg vaj
1 kg burgonya
szerecsendió
babérlevélpor
só feketebors
2 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj

Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát,
és add hozzá a tört fokhagymát, majd egy-két percig süsd együtt.
Tedd bele a sertéshúst, és a doboznyi paradicsompürével,
késhegynyi babérlevélporral, kevés sóval, borssal ízesítsd
lehet beletenni egy kiskanálnyi ételízesítőt.
Először saját levében, majd nagyon kevés vizet aláöntve
párold jó puhára.
Időnként villával keverd meg, nehogy összeragadjon a darált hús.
Közben egy másik edényben 5 dkg vajon kevés vízzel párold
nem túl puhára a meghámozott, karikákra vágott burgonyát,
és ezt sóval, csipetnyi szerecsendióval fűszerezd.
Felét terítsd egy mély tűzálló tálba, erre simítsd a párolt húst,
és fedd be burgonyával.
Öntsd le 1,5 dl vízzel, a tálat fedd be.
Forró sütőben süsd fél óráig, majd vedd le a fedőt,
és pirítsd meg a tetejét.

Rakott csirkemell

Hozzávalók:

1, nagyobb csirkemell (kb. 50 dkg)
20 dkg bacon (angolszalonna)
2-3 db alma
20 dkg füstölt sajt
szerecsendió
1 dl tej
2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A csirkemellfiléből vágj több vékony, lapos szeletet,
majd legalább egy óráig áztasd meg a fokhagymával
ízesített tejben. Egy kisebb tepsit bélelj ki baconnel
(néhány szeletet tegyél félre belőle a tetejére),
majd tedd rá a tejből kivett,
lecsöpögtetett és ezután lisztben megforgatott csirkemelleket.
Reszelj rá almát és fedd be füstölt sajttal.
Kend meg egy-két evőkanál tejföllel
és takard le a maradék baconnel.
Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt elkészül.
Köretnek krumplipüré illik hozzá a legjobban.



Nincsenek megjegyzések: