nagymama fortélyai, ehez-ahoz

NAGYMAMI-régi fortélyairól:

sütésnél nagyon nagy segítség, ha van citrom, narancs ízesítésű cukrod.
sokkal jobb ízű lesz a sütid, pikáns jellegűvé, ízűvé válik.

a narancs és a citrom készítése ugyan az.
biztos van otthon krumpli hámozód, mert azzal könyebb,
de megteszi a kés is ha ügyes vagy.

2 db narancshoz, vagy citromhoz
10 evőkanál kristálycukor

elkészítése:
a narancs héllyát nagyon vékonyan levágjuk, úgy hogy lehetőleg ne kerüljön bele,
vagy ne legyen rajta a narancshúsa és a héj felűlet közötti rész.
/arról a vastag puha fehér részről beszélek/
mikor ezzel készen vagyunk,
jön a kristálycukor 5 kanállal belerakunk egy mély magas edénybe,
/én a botmixert használom, és annak az edényét./
belerakom a narancs vagy citrom héllyát, amit lehámoztunk, és
tetejére rakom a maradék 5 kanál kristálycukrot.
fogom a botmixerem és össze dolgozom.
zárható befőttes üvegcsébe rakom, sokáig elál.

ezt teához ízesítés képp, vagy egy pohár vízhez üdítőként, is fogyasztjuk.
a sütibe belesüthetjük, vagy a töltelékhez adhatjuk.

hidd el fantasztikus!
+++

ALMA!

A  nagyi almás fortélya, sütihez, sütibe, krémekhez, töltelékekbe.

1 kg alma,
15 kanál kristálycukor

elkészítés:
az almát meghámozva, lereszeljük nagyobb lukú reszelőn.
kinyomkodjuk a levét. lehetőleg szűrőbe rakjuk hogy a felesleg is
elfollyon. utánna itatósra, vagy konyharuhára rakom. hagyom állni,
1-2 órát. egy tepsiben, szétszórjuk vékony rétegben
és hagyjuk egy kicsit aszalódni meleg helyen az nap.
/én kiszoktam bélelni sütőpapírral, de nem fontos, csak praktikus./
másnap fogom a kristálycukrot és össze keverem az almával.
ezt belerakom befőttes üvegbe, és töltelékként, vagy sütemény tésztályához adom.

Nincsenek megjegyzések: