muffinok, és bögrések

MUFFINOK

/Bármilyen / pudingos muffin

15 dkg margarin -17 dkg cukor -3 tojás
15 dkg liszt -2 teáskanál sütőpor -1 csomag vaníliás cukor

a töltelék:
2, 5 dl tej fél csomag vaníliás pudingpor
1-2 evőkanál cukor

A pudingot megfőzőm, hagyom kihűlni.
A vajat a cukorral felhabosítom,
utána egyenként mennek bele a tojások.
A lisztet, sütőport,
a vaníliás cukrot összekeverem,
beleszórom a vajas cuccba,
majd gyorsan összekeverem az egészet.
A muffin papírokba egy-egy evőkanál
masszát teszek, rá egy kanál pudingot,
majd befedem a maradék tésztával.
180 fokra előmelegített sütőben
20-25 percig sütöm.
******************************************

MÁKOS-MEGGYES

Hozzávalók:

12 dkg liszt, 2 db tojás, 15 dkg margarin,
15 dkg cukor, muffinonként 2-3 szem meggy,
1 csomag sütőpor, 10 dkg mák, 1 mokkáskanál fahéj.

A fenti hozzávalókat jól összekeverni,
margarinnal kikent muffin formába kanalazni.
Mindegyik muffinba kb. 2-3 szem meggyet belenyomni.
Előmelegített sütőben 190 fokon
20 percig sütni, illetve míg a teteje barnulni nem kezd.
********************************************
Kefires muffin

Hozzávalók kb. 24 darabhoz:
4 egész tojás ,1 pohár kefir ,1 pohár olaj ,2 pohár cukor
3 pohár liszt ,1 csomag sütőpor ,1 csomag vaníliás cukor
A tésztába:
magozott meggy
A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé kevés színes cukorka
Elkészítés:
Az étcsoki kivételével a hozzávalókat
összekeverem.
A muffinsütőbe rakott papírt kétharmadáig megtöltöm tésztéval.
Előremelegített sütőben, 160-170 fokon kb.
20-25 percig sütöm.
Kihűlés után a felolvasztott csokoládéba
mártom a muffin tetejét,
majd a színes cukorkákkal megszórom.
Lehet kókuszreszeléket is a tetejére szórni.
**************************************************
KÁVÉS MUFFIN

30 dkg liszt -2 tk sütőpor -1 ek kakaó -5 dkg csoki reszelék
5 dkg durvára vágott dió -1 tojás -15 dkg cukor
1 ek olaj -10 dkg vaj -1,25 dl tej -1,25 dl feketekávé

A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön elkeverjük,
majd az egészet összekeverjük.
Sütés:
190 fok kb. 20-25 perc.

Tálalásnál csokiból készült
kávészemekkel díszítjük.
***********************************************
Bolognai muffin
Hozzávalók: 10 dkg spagetti, só, 22 dkg finomliszt, 1 cs sütőpor, 1 mkk őrölt fekete bors, 2 tojás, 0,75 dl olaj, 1,5 dl húsos bolognai mártás, 1,5 dl natúr joghurt vagy tejföl, 8 dkg reszelt sajt, 20 dkg paradicsom, petrezselyem  A tetejére: reszelt sajt

A spagettit enyhén sós vízbe tördelve kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, hűlni hagyjuk. A lisztet a sütőporral és a borssal összeforgatjuk. A tojást az olajjal fölverjük, a bolognai mártást és a joghurtot hozzáadjuk, a lecsöpögtetett spagettivel, a liszttel és a durvára reszelt sajttal összekeverjük. A paradicsomot kis kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk, az előzőekhez adjuk. A muffin formákat háromnegyedéig megtöltjük a masszával, tetejükre sajtot szórunk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (180°C) kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában maradjuk 5 percig, majd a muffinokat azon melegében tálaljuk
**************************

Gesztenyés - meggyes muffin ( 12 db )
Hozzávalók: 
20 dkg liszt ,fél csomag sütőpor ,5 dkg cukor
3 csomag vaníliás cukor ,1 tojás ,5 dkg olvasztott margarin
1,5 dl tej ,25 dkg gesztenyepüré ,fél üveg magozott meggybefőtt
Először a lisztet elkeverjük a sütőporral, cukorral. Ebbe belekeverjük a meggyet és a félig kiolvasztott gesztenyepürét is belereszeljük.
Egy másik tálban a tojást simára keverjük, beletesszük a tejet és a margarint és jó alaposan összekeverjük.
A lisztes keverékbe beleöntjük a tejeset és villával alaposan összeforgatjuk. Belekanalazzuk a

sütőformákba, előmelegített sütőben,180 fokon sütöm
*********************

Feketeerdő muffin:
20 dkg meggybefőtt-26 dkg liszt
fél teáskanál szódabikarbóna-2 és fél teáskanál sütőpor

3 evőkanál kakaópor-4 evőkanál csokoládés tortadara-2 tojás
12 dkg cukor-12, 5 dkg puha vaj/margarin-2, 2 dl joghurt (lehet meggyes is)
Díszítéshez:6 evőkanál meggylé-2 dl tejszín
ízlés szerint cukor-12 szem meggy-csokoládés tortadara

Elkészítés:A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A muffin formákat kibéleljük papírral.
A meggybefőttet lecsepegtetjük, apróra vágjuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a csokis tortadarával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a joghurtot. A tojásos masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott meggybefőttet.
A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A megsült muffinokat 5-10 percig hagyjuk hűlni a formákban, majd kivesszük őket a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
Mindegyik muffint átitatjuk 1-2 teáskanál meggylével.
Felverjük a tejszínt a cukorral. A muffinok tetejére teszünk 2 evőkanál habot, majd a tetejére nyomunk egy szem meggyet, és megszórjuk tortadarával.
Tipp: A meggylevet helyettesíthetjük meggy- vagy cseresznyepálinkával.
*************************

Nincsenek megjegyzések: