konyhai-háztartási, praktikák

konyha

tojás főzésekor kis sót adunk a vízbe, könnyebben lejön a héja,
belső hártyája
---tojáshab könnyebben verődik fel, ha pár csepp citromot és
csipet sót teszünk hozzá
---gyümölcs,krumpli,gomba, spárga főzőlevébe citormot teszünk,
nem sárgulnak meg
---Sárgarépa főzővizébe kis vajat teszünk, jobb ízű és puhább lesz
---fokhagymára érzékeny gyomrúaknak héjában főzzük az ételbe
---süteményben nem sűllyed le a darabos dió, mazsola, gyümölcs,
ha kevés liszttel keverjük össze, és úgy tesszük a süteményre
---húsleves zsírtalanítás: hideg vízzel nedvesített batiszt anyagon átszűrni
---szikkadt kiflit, zsömlét pillanatra hideg vízbe mártani,
pár percig forró sütőbe téve olyan lesz, mint a friss
---régi sajt újra friss lesz, ha ha sós vízbe mártott szalvétába tesszük
---halszagú edényt forró ecetes vízzel mosogassuk el
---sérült héjú tojást úgy tudunk megfőzni, ha a vízbe ecetet teszünk
---ha kisebb és nagyobb krumplikat kell egyszerre főzni,
a nagyokat tűvel meg kell szurkálni....egyszerre főnek meg
---tojás fehérjéből keményebb habot verhetünk,
ha annyi kanál hideg vizet teszünk hozzá, amennyi db a tojás
---megkeményedett sajtot 1 éjszakára tejben áztatni,másnap leitatni....
újra fogyasztható
---panírozáskor, ha elfogy a liszt, rizst porítani, azzal helyettesíthető
---ha a káposzta első vizét leöntjük, akkor könnyebben emészthető
---csírázó fokhagyma gerezdjét földbe dugjuk...a zöldje használható lesz
---ha sütéskor a zsírba 1 evőkanál ecetet teszünk,
nem szív annyi zsírt magába a hús
---csempefugákat fogkefére kent,
kevés vízben elkevert sütőporral lehet tisztítani,
20-30 percig rajta hagyni, utána bő vízzel lemosni
---kíváló arcápoló: savanyodott tejből készült túró maradék íróját leszűrni
....ezzel az arcot bekenve, tisztítja és rugalmassá teszi a bőrt
---palacsinta tésztájába 2 evőkanál túrót keverve nagyon ízletes lesz
---kerek tükörtojást úgy süthetünk,
hogy a tojásokat óriási vöröshagyma-karikákba ütjük

HÁZTARTÁSI-PRAKTIKÁK


---gombvarrásnál gyertyával átdörzsöljük a cérnát....jobban tart a gomb
---borókabogyót izzó parázsra teszünk....kellemes illatú lesz a lakás
---kézről minden foltot eltüntet a hígított vízüveg
---ételszagot eltünteti, ha egy tányér forró vízbe levendula olajat teszünk
---üvegvázát tisztára lehet mosni szalmiákszesszel
---mosogató lefolyójába 1 pohár szódabikarbóna+só keverékét önteni,
pár perc múlva 2-3 l forrásban lévő vizet rá....leoldja a zsiradékot
---fűfoltot citromsavval lehet eltávolítani, utána a ruhát alaposan átmosni
---a kialvóban lévő parázs fellobban, ha sót szórunk rá
---kerámia-kaspó vagy -tál külsejét viasszal bekenve, nem engedi át a vizet
---egy csésze sót tenni a függöny mosóvizébe...fehéríti
---csempefugákat fogkefére kent,
kevés vízben elkevert sütőporral lehet tisztítani,
20-30 percig rajta hagyni, utána bő vízzel lemosni
---kíváló arcápoló: savanyodott tejből készült túró maradék íróját leszűrni
....ezzel az arcot bekenve, tisztítja és rugalmassá teszi a bőrt
---hűtőgép tisztítás: forró szódabikarbónás vízzel.
Szagtalanításra nyitott zacskójú szódabikarbónát tenni a hűtőbe

miből mennyi, az annyi

Ha sütésnél-főzésnél, nem vagy biztos hogy :

Kávéscsésze : 1 dl
teáscsésze: 2 dl
vizespohár: 1,5-2 dl
Néhány gyakran használt rövidités: mokkáskanál: mk
kávéskanál: kk
teáskanál: tk
evőkanál: ek
kb. 1 csapott tk só: 1 dkg
1 ek zsemlemorzsa: 1,2 dkg
1 csapott ek búzadara, cukor, gyümölcslé, likőr, liszt,
mustár, pálinka, paradicsompüré, só, szószok, tejföl, tejszín, túró, víz: 1,4 dkg
1 csapott ek reszelt sajt: 1 dkg
1 púpozott ek búzadara, cukor, liszt, só, zsemlemorzsa: 2dkg
1 késhegynyi só: 3 gr
1 liter liszt: 65 dkg
1 dl liszt: 6 dkg
1 dl búzadara: 7 dkg
0,5 dl szesz: 0,5 dkg
1 kockacukor: 0,5 dkg
1 kisgej hagyma: 2 dkg
1 közepes fej hagyma: 5 dkg
1 nagy fej hagyma: 10 dkg.

Nincsenek megjegyzések: